Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Άρθρο από την Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών, Εργατική Πάλη Φεβρουάριος 2022 

Aδιαφορία και ανεπάρκεια του ΥΠΑΙΘ να λειτουργήσει τα σχολεία με ασφάλεια και χωρίς κενά

 Με πρόσχημα την πανδημία επιχειρούν νέες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με το απαράδεκτο πρωτόκολλο του 50%+1 και τη μείωση σε 5 μέρες της καραντίνας για τους νοσούντες, εμφανίστηκαν χιλιάδες κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Έτσι προέκυψαν νέα κενά τα οποία προστέθηκαν στα πάγια κενά που έμεναν ακάλυπτα. Το υπουργείο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με «ορθή» διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού. Ο γ.γ. του υπουργείου με προφορικές εντολές προς τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων, και αυτοί με τη σειρά τους προς τις σχολικές μονάδες ζητούν να σταματήσει η λειτουργία του ολοήμερου και των τμημάτων ένταξης, οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης να εγκαταλείψουν τα παιδιά και να μπουν σε τμήματα και όπου χρειάζεται να μετατραπεί το 30ωρο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών σε διδακτικό. Γνωρίζουν φυσικά ότι όλα αυτά που ζητούν είναι παράνομα και δεν προβλέπονται πουθενά για αυτό και δεν δίνουν γραπτές εντολές. Για μία ακόμη χρονιά προσλαμβάνουν αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις τους οποίους, κατά παράβαση της σύμβασής τους, δεν τους τοποθετούν σε θέσεις νοσούντων αλλά για να καλύψουν τα πάγια κενά. Προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες των δικών τους πράξεων στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών, καταστρατηγώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και για τις έγκυες αναπληρώτριες συναδέλφισσές μας. Ενώ μειώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού σε 5 ημέρες σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν παιδιά που νοσούν με κορονοϊό, αν είσαι δε υγειονομικός ή εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονιό. 

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας 2 χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά

Το να υμνούν τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων αυτοί που την προηγούμενη σχολική χρονιά καταδίκασαν τους μαθητές σε παρατεταμένη τηλεκπαίδευση, που δεν εφάρμοσαν φέτος κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για να απαλύνουν τα τεράστια μορφωτικά και κοινωνικά κενά των μαθητών μας, που δώρισαν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών στη Cisco και που δύο χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτα για να εξασφαλίσουν αίθουσες και προσωπικό (εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες) για να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία, που αντί να έχουν 15 μαθητές ανά τμήμα προχωρούν σε συγχωνεύσεις, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Παίζουν κορώνα – γράμματα την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και τα κέρδη της αγοράς. Δεν ντρέπονται να πανηγυρίζουν ότι τα τμήματα είναι ανοικτά και ότι τα μέτρα που πήραν απέδωσαν, τη στιγμή που μέσα στα «ανοικτά» τμήματα δεν βρίσκονται όλα τα παιδιά, αφού απουσιάζουν κυλιόμενα πολλά από αυτά. Η χυδαιότητα και το θράσος τους δεν έχει όρια, όταν ο γ.γ. του υπουργείου τολμά να εκφοβίζει και να απειλεί εκπαιδευτικούς μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων γιατί δεν κάνουν τηλεκπαίδευση, τη στιγμή που η ανικανότητα της κυβέρνησής τους κατάφερε να παραλύσει όλη την Αττική επί τέσσερις μέρες (με χιλιάδες εγκλωβισμένους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, με χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα) γιατί χιόνισε μία μέρα.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περάσουν τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα τους. Να εφαρμοστεί η αξιολόγηση, η αυτονομία της σχολικής μονάδας, η τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. Θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. 

Διαγωνισμός PISA, ένα ακόμα εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

 Μέσα σε όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας δείχνει τις προτεραιότητές του. Ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει από 15 Μαρτίου 2022 έως 15 Απριλίου 2022 σε 255 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που έχουν επιλεγεί τυχαία τον διεθνή διαγωνισμό PISA που γίνεται ανά τρία χρόνια από τον ΟΟΣΑ. Θα συνεχίσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς με την ελληνική PISA για τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά στο εργαστήριο πληροφορικής των σχολείων και περιλαμβάνει ένα Γνωστικό Τεστ και ένα Ερωτηματολόγιο, στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες, την Κατανόηση Κείμενου και τη Δημιουργική Σκέψη. 

Ο διαγωνισμός PISA αποτελεί το εργαλείο για την ευθυγράμμιση των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης στις βασικές αρχές του νεοφιλελεύθερου - ιδιωτικοποιημένου σχολείου. Πάνω στα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού βασίζονται οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, που προτείνει ο ΟΟΣΑ στις χώρες - μέλη του και αφορούν συγχωνεύσεις - κλεισίματα σχολείων, περισσότερες εξετάσεις, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, σύνδεση των μισθών αλλά και της χρηματοδότησης των σχολείων με τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, αλλά και μετατροπή της στέρεας επιστημονικής γνώσης σε δεξιότητες. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί στους στόχους του διαγωνισμού, να εκπαιδεύει τους μαθητές σε τέτοιου είδους θέματα αντί να τους διδάσκει. 

Ο διαγωνισμός PISA είναι πολύτιμο μέσο για τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους που μας κυβερνούν, ώστε να κατασυκοφαντήσουν για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς και να φορτώσουν τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Είναι το πολυπόθητο για αυτούς μετρήσιμο μέγεθος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με βάση τις επιδόσεις των μαθητών και άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών.

 Να σταματήσουμε τον διαγωνισμό PISA

 Να κηρύξουν τώρα οι ΟΛΜΕ - ΔΟΕ και οι ΕΛΜΕ απεργία - αποχή από τις εξεταστικές διαδικασίες του διαγωνισμού PISA. Οι εκπαιδευτικοί να ενημερώσουμε τους γονείς και τους μαθητές μας για τους στόχους αυτών των διαγωνισμών, να τους καλέσουμε να μην αποδεχτούν τη δήλωση συμμετοχής και να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την ακύρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου