Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

 

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA»

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ

Σε μία περίοδο όπου η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις, το Υπουργείο θέλει να εισάγει τον διαγωνισμό «ελληνική PISA» στα δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια. Με την εφαρμογή του στις τάξεις ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, φέτος σε 600 τυχαία σχολεία και σύντομα σε κάθε σχολείο, οι μαθητές θα εξεταζόμαστε στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών με τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής.

Με το γνωστό πρόσχημα της “βελτίωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής” το Υπουργείο επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, μέσα από την μετατροπή ακόμα και του Δημοτικού(!) σε εξεταστικό κάτεργο και την κατ’ επέκταση αξιολόγηση και ιεράρχηση των σχολικών μονάδων. Με αυτόν τον τρόπο στους μαθητές προωθείται ο ανταγωνισμός και ο κανιβαλισμός μεταξύ τους, βαθαίνει η αντιπαιδαγωγική ταξινόμησή τους σε «καλούς» και «κακούς» μαθητές, τσακίζοντας τους ψυχολογικά από το άγχος. Παράλληλα, ο ίδιος ο τρόπος εξέτασης των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικός και δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Ακόμα εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να επικεντρώνουν μονόπλευρα στα συγκεκριμένα μαθήματα παραγκωνίζοντας τα υπόλοιπα, αλλά και στην «προπόνηση» των μαθητών για τον συγκεκριμένο τύπο εξετάσεων, απλά και μόνο για να μην λάβει αρνητική αξιολόγηση η σχολική τους μονάδα. Ήδη η Τράπεζα Θεμάτων έχει προκαλέσει τρομερές πιέσεις στους μαθητές του Λυκείου, εξαναγκάζοντας τους να δαπανούν δυσβάσταχτα ποσά σε φροντιστήρια, βοηθήματα, ιδιαίτερα κ.α., αλλά και στους καθηγητές που πρέπει να «τρέχουν» την ύλη με το βάρος των ελλείψεων και των αδυναμιών που δημιούργησε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι ο αποκλεισμός πολλών μαθητών από τις μεγαλύτερες τάξεις και φυσικά την εγκατάλειψη των σπουδών τους ήδη από το Λύκειο ή και το Γυμνάσιο.

Η μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κάτεργο ήδη από το Δημοτικό, μόνο για το καλό μας δεν γίνεται! Αν επιδίωκαν την βελτίωση της εκπαίδευσης δεν θα πετούσαν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 συμμαθητές μας, δεν θα μείωναν τον αριθμό των καθηγητών, δεν θα μείωναν την χρηματοδότηση, δεν θα έκλειναν σχολεία, δεν θα μας παρατούσαν για μήνες στην τηλεκπαίδευση. Τόσο με αυτό το μέτρο, όσο και με την ΕΒΕ, την Τράπεζα Θεμάτων και τον Νέο Νόμο Πλαίσιο θέλουν να κλείσουν/συγχωνεύσουν σχολεία και σχολές, να διαλύσουν την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και να την μετατρέψουν σε είδος πολυτελείας, για όποιον μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ

Εμείς οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές μας, τους γονείς μας και τους φοιτητές είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να εναντιωθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης. Να παλέψουμε από κοινού για να μπλοκάρουμε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού PISA σε κάθε σχολείο, που θα επιχειρηθεί πιλοτικά φέτος, με τα ισχυρότερά μας όπλα: τις καταλήψεις, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Ο αγώνας μας να είναι ενιαίος και διαρκής μέσα από την αυτοοργάνωση μας με συντονιστικά και επιτροπές. Με την εξέγερση μας απέναντι σε κάθε μνημονιακή νεοφιλελεύθερη και ξεπουλημένη κυβέρνηση-καρικατούρα, παλεύοντας για την παιδεία και την αξιοπρέπειά μας, να ρίξουμε την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων.


  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ PISA»

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Ε.Β.Ε.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου