Κυριακή 24 Απριλίου 2022

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΚΑΤΩ η κυβέρνηση του πολέμου και της ακρίβειας

Συγκέντρωση-διαδήλωση Κυριακή 1/5 πλ. Κλαυθμώνος 10:30 π.μ.

Πρώτη Μαΐου. Μέρα συνδεδεμένη με τους αγώνες εργατών που αποτελούν τις σημαντικότερες στιγμές της πάλης των τάξεων στην νεότερη εποχή. Το 1886 εργατικά συνδικάτα σε πολλές χώρες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την 8ωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες για τους εργάτες. Στην Ελλάδα κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις το 1936 με αιτήματα την 8ωρη εργασία, την αργία της Κυριακής και την περίθαλψη των εργατών που ήταν θύματα εργατικών ατυχημάτων. Σε όλες τις χώρες που έγιναν εργατικές εξεγέρσεις, αυτές βάφτηκαν με αίμα.

Σήμερα 100 χρόνια μετά φαίνεται να μην έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Το ένα αντεργατικό νομοσχέδιο διαδέχεται το άλλο. Ο “περίφημος’’ νόμος Χατζηδάκη είναι αυτός που καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή ως ημέρα αργίας πολλών εργαζομένων, και διευκολύνει τις απολύσεις. Επικρατεί χάος στους εργασιακούς χώρους με τα εργατικά ατυχήματα να συμβαίνουν συχνά-πυκνά και πολλές φορές να γίνονται και θανατηφόρα, ενώ δεν έχει αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη και δεν εγγυάται κάνεις στους εργάτες ασφάλεια. Εκτός αυτού, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό μιλώντας για οικονομικές κυρώσεις. Όλα όσα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες πλέον καταστρατηγούνται και οδηγούμαστε σε μια εποχή πιο μαύρη για τους εργαζόμενους.

Τα λαϊκά στρώματα μετά από 12 χρόνια μνημονίων έχοντας ήδη χάσει ένα τεράστιο μέρος του εισοδήματος τους και έχοντας ζήσει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην διετία της πανδημίας και το ¨κλάδεμα¨ των ελευθεριών τους τώρα είναι αντιμέτωποι με ακόμη μία κρίση. Το κύμα της ακρίβειας έχει εισβάλει για τα καλά στα σπίτια με τον κόσμο να δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα). Μέσα στην κρίση της ακρίβειας η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται με νέα νομοσχέδια να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης μετά από 2 χρόνια πανδημίας, χωρίς να έχουν δοθεί χρήματα για ΜΕΘ και περισσότερο υγειονομικό προσωπικό. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία από την άλλη παραπαίει με τους απανωτούς νόμους-οδοστρωτήρες και μετά από δύο χρόνια υπολειτουργίας με webex. Τα δημόσια σχολεία κινδυνεύουν όλο και πιο πολύ από τις αξιολογήσεις με αποτέλεσμα τα μαζικά κλεισίματά τους και τις συγχωνεύσεις. Ο ταξικός αποκλεισμός των μαθητών λυκείου από την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα εντείνεται συνεχώς προς όφελος των φροντιστηρίων και των κολεγίων.

Στην εποχή που διανύουμε η απειλή του πολέμου είναι όλο και πιο κοντά μας. Με την άκριτη υποστήριξη της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, με τις ισχυρές βάσεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές της Ελλάδας ο ελληνικός λαός τίθεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση έχει ταχθεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν εξοπλισμούς στην Ουκρανία. Η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας είναι ένας τεράστιος κίνδυνος μαζί με τα πυρηνικά τα οποία αποτελούν μια απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η πρωτομαγιά είναι μέρα που συμβολίζει τους αγώνες των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες ζωής, δικαιώματα και ελευθερίες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και όλες τις μνημονιακές δυνάμεις, οργανώνοντας διαδηλώσεις, απεργίες, στους χώρους εργασίας, καταλήψεις στα σχολεία και στις σχολές.

  • ΟΧΙ στα πυρηνικά. ΕΝΑΝΤΙΑ στους ιμπεριαλιστές από ΗΠΑ, ΕΥΡΩΠΗ και ΡΩΣΙΑ. ΕΞΩ οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

  • Λεφτά για τις ανάγκες μας . ΟΧΙ χρήματα για τον στρατό και τους εξοπλισμούς.

  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ όλων των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων.

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑΣ σε βασικά προϊόντα.

  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου