Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
ΜΑΘΗΤΕΣ-ΝΕΟΛΑΙΑ -ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ!

Η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού απέτυχε φανερά στη διαχείριση της πανδημίας, με πρόσχημα την «ατομική ευθύνη», για να μη δώσει χρήματα στη δημόσια υγεία, συνεχίζει αμετάκλητα την ολομέτωπη επίθεσή της απέναντι στους μαθητές. Μετά από μήνες σκληρού λοκντάουν και απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους, καταργώντας βασικά εργατικά δικαιώματα (8ωρο, απεργία κ.α.) μέσω του νόμου Χατζηδάκη που ψήφισε πριν λίγες μέρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να εφαρμόσει τον νόμο Κεραμέως που ψήφισε τον Φλεβάρη, πετώντας χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος θεσμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα μειώσει κατά 30% τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθώντας να επιβάλει ένα θανάσιμο πλήγμα στο δικαίωμά μας να σπουδάζουμε. Η κατανομή των εισακτέων δείχνει ότι από φέτος θα μειωθούν κατά 1.200 οι θέσεις στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρχει στις μειωμένες θέσεις στα πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων ουσιαστικά θα αποκλείσει τουλάχιστον 16.000 μαθητές ήδη από την πρώτη χρονιά εφαρμογής αυτού του νόμου! Από την άλλη, θα επιδεινωθεί το διαρκώς οξυμένο πρόβλημα, της πλήρους αδυναμίας να σπουδάσουν σε ΑΕΙ της επαρχίας οι μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην δραματική μείωση των κρατικών δαπανών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίησή της. Είναι γεγονός πως το πέταγμα των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων από την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί πολυπόθητο στόχο για την κυβέρνηση. Αυτά είναι τα σχέδια τους: κλείσιμο σχολών, εξαφάνιση του 15-20% των σχολείων, απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω των «αξιολογήσεων» και δίδακτρα για όσους (αν) έχουν να πληρώνουν. Και για την επιβολή όλων αυτών θα χρησιμοποιήσουν χουντικού τύπου μέτρα: Πανεπιστημιακή Αστυνομία, απαγόρευση των φοιτητικών συλλόγων, επιβολή αστυνομοκρατίας για να καταδιώκεται όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει αυτή την κατάσταση!

Δεν θα μείνουμε αμόρφωτοι, ούτε θα πληρώσουμε κι άλλο για την κρίση και τα κέρδη τους! Απέναντι σε αυτή την επίθεση, ως μαθητές είναι καθήκον μας να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τον νόμο - έκτρωμα, που θέλει να μας πετάξει εκτός σχολείων και πανεπιστημίων. Έχουμε το χρέος να υπερασπιστούμε την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενάντια στους ταξικούς αποκλεισμούς. Ως Μαθητική Αντεπίθεση, προτάσσουμε έναν αγώνα διαρκείας, με καταλήψεις των σχολείων μας, συνελεύσεις, συντονιστικά και δυναμικές κινητοποιήσεις για να ανασυγκροτήσουμε το μαθητικό κίνημα και να συμβάλουμε, μαζί με φοιτητές και εργαζόμενους, στον αγώνα για την ανατροπή των νόμων και της Κυβέρνησης της ΝΔ. Ως αυριανοί εργαζόμενοι, να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζόμενων γονιών μας για καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.

  • Όχι σε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μειώσεις εισακτέων, κλείσιμο/συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών και σχολείων.
  • Κάτω ο Νόμος Κεραμέως - Όχι στον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους - Όχι στην ιδιωτικοποίησή της
  • Κάτω ο νόμος Χατζηδάκη – Όχι στην κατάργηση του 8ωρου και της απεργίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου