Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 28/1 - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Αθήνα: 13:00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη : 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 12:00 Πλατεία Γεωργίου

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εκμεταλλεύονται τη χουντική απαγόρευση κυκλοφορίας και το «λοκ-άουτ» των σχολείων και φέρνουν προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο- οδοστρωτήρα για την παιδεία. Το ν/σ Κεραμέως είναι ένα σαρωτικό χτύπημα για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είναι όλη η πολιτική τους, στην πανδημία, στα εργασιακά κ.λπ. κάνουν τα πάντα για να φορτώσουν την οικονομική κρίση του ελληνικού καπιταλισμού (λουκέτα, ανεργία, χρέη κ.λπ.) στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας, με απανωτά βάρβαρα μέτρα, ενώ ταΐζουν με άφθονο κρατικό χρήμα το κεφάλαιο και τους πλούσιους. Το ίδιο και στην εκπαίδευση, όπου θέλουν να κόψουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση, όπως κάνουν με όλες τις κοινωνικές δαπάνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει στο ελάχιστο τους μαθητές στα Λύκεια και να τους «κλείσει τον δρόμο» των πανεπιστημίων. Αν ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο, μόνο ένα πράγμα θα ισχύει: θα σπουδάζει μόνο όποιος έχει λεφτά, ενώ όποιος δεν έχει θα πετάγεται είτε εκτός εκπαίδευσης είτε στην απλήρωτη μαθητεία μιας φτηνής κατάρτισης.

Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει ως στόχο τη μείωση των μαθητών σε ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και την δραστική μείωση των δαπανών για τα σχολεία. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τον νόμο για την τεχνική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο-τέρας, που θα διαλύσει το μέλλον μας στο πέρασμά του. Οι προαγωγικές εξετάσεις γίνονται ακόμα πιο δύσκολες, με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, ενισχύοντας τον ταξικό αποκλεισμό για τους μαθητές των φτωχών και εργατικών οικογενειών, που δεν έχουν λεφτά για φροντιστήρια. Επιπλέον, το νομοσχέδιο θεσπίζει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την εφαρμογή των δύο φάσεων του μηχανογραφικού. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής μεταφράζεται στο πέταγμα, τουλάχιστον, των μισών εισακτέων από την πρόσβαση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η στοχοποίηση και η επίθεση στους μαθητές συμπληρώνεται και από τις απειλές της Υφυπουργού Παιδείας, για επιβολή προστίμων σε όσους αργούν να πηγαίνουν σπίτια τους μετά το σχολείο(!).

Η επίθεση στα δικαιώματά μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν περιορίζεται μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο φέρνει την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τις διαγραφές, τα όρια φοίτησης, το κλείσιμο πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και νέο, χουντικό ποινικό κώδικα για την καταστολή των φοιτητών και των αγώνων τους. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως τα πανεπιστήμια αποτελούν παραδοσιακά κέντρο αγώνα, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, προσπαθεί να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητικούς αγώνες. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη γενικότερη απαγόρευση κάθε μορφής αντίδρασης, στο ίδιο πλαίσιο με την, χουντικής εμπνεύσεως, απόφαση της ΕΛΑΣ να απαγορεύσει κάθε υπαίθρια συνάθροιση πάνω από 100 άτομα μέχρι την 1η Φλεβάρη!

Ως μαθητές, είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα Κεραμέως. Με το άνοιγμα των σχολείων είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις για να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας, για να οργανώσουμε καλύτερα ένα νέο, μαζικότερο και πιο δυναμικό κύμα καταλήψεων, με επιτροπές κατάληψης και συντονιστικά των επιτροπών. Μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, για να παλέψουμε μαζί στους δρόμους, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στην εκπαίδευση, την ζωή και την εργασία, σπάζοντας στην πράξη τα σχέδια της ανίκανης κυβέρνησης.Πρέπει να μπει ένα  τέρμα στην κοροϊδία και να διεκδικήσουμε ανοιχτά σχολεία με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα. Χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, να παλέψουμε για μία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

·         Όχι στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως. Όχι τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής, μείωση εισακτέων.

·         Άνοιγμα σχολείων με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα- 15 μαθητές ανά αίθουσα, με μαζικές προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού.

·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Λεφτά για τις ανάγκες μας, όχι για εξοπλισμούς-καταστολή.

·         Κάτω τα χέρια από τη νεολαία και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες μας. Οι χουντοαπαγορεύσεις των διαδηλώσεων ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

·         ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, μαζί με φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου