Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών – Μαθητεία ! «Προαναγγέλλεται» Νέο Λύκειο




Η νέα ηγεσία του Υπ. Παιδείας, με επικεφαλής τον Κ. Γαβρόγλου, εξαπολύει έναν νέο γύρο νεοφιλελεύθερης επίθεσης που έρχεται να προστεθεί στις μνημονιακές περικοπές και απειλούν πλέον την ίδια την ύπαρξη του δημόσιου σχολείου. Φέτος πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από αλλαγές (κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών, «πιλοτική» εφαρμογή του μεταλυκειακού έτους της Μαθητείας στα ΕΠΑΛ, «Θεματική εβδομάδα», «Δημιουργικές εργασίες»), που όλες στοχεύουν στην προετοιμασία του εκπαιδευτικού εδάφους για το Νέο Λύκειο που ετοιμάζουν.

Βάσει της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, κι όπως πολλές φορές έχουν επισημάνει διάφοροι μνημονιακοί, «τόσοι μορφωμένοι είναι άχρηστοι για τον ελληνικό καπιταλισμό», καθώς οι θέσεις εργασίες είναι πολύ λίγες για να απορροφηθούν όλοι. Άρα η εκπαίδευση των νέων είναι επίσης ανούσια, πόσο μάλλον η χρηματοδότηση αυτής της εκπαίδευσης. Όλες λοιπόν οι αλλαγές έρχονται να καλύψουν δυο στόχους: περικοπή κρατικής χρηματοδότησης και περικοπή μαθητών  - φοιτητών

Η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών είναι μια έκφανση αυτής της προσπάθειας. Η οποιαδήποτε κακοτυχία, μας στερεί αυτόματα ένα χρόνο (θα πρέπει να ξαναδώσουμε πανελλαδικές την επόμενη χρονιά), και έχει σκοπό την μείωση εισακτέων στο πανεπιστήμιο. Η «Θεματική Εβδομάδα» στο Γυμνάσιο και οι «Δημιουργικές Εργασίες» στο Λύκειο στοχεύουν στην αντικατάσταση της όποιας δομημένης, επιστημονικής γνώσης  με «διδακτικά πακέτα», που θα μπορούν εύκολα να πωλούνται στους «μαθητές-πελάτες». Επίσης εισάγει την έννοια της επιλογής και της «αξιολόγησης» του καθηγητή και της σχολικής μονάδας, που στην σημερινή Ελλάδα προφανώς δεν στοχεύει στην αναβάθμιση του σχολείου, αλλά στις απολύσεις καθηγητών και στην κατηγοριοποίηση σχολείων σε «καλά» και «κακά» σχολεία (βλ. σχολεία με brand name).  

    Εφαρμόζεται επίσης η μνημονιακή δέσμευση για τη «μαθητεία», όπου πολλές χιλιάδες απόφοιτοι θα  εργάζονται για 9 μήνες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου, με 17 ευρώ μεροκάματο. Θα εμφανιστούν στρατιές εργαζομένων που θα εκτοπίσουν παλιούς εργαζόμενους (απολύσεις) και αυτό για να προσφέρεται τσάμπα εργατικό δυναμικό σε όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει ανοιχτές. Τέλος χτυπιούνται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας. 

     Το πιο συντριπτικό πλήγμα όμως έρχεται από τα σχέδια για το «Νέο Λύκειο» και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι βασικότεροι άξονες των προτάσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή είναι οι εξής: (i) Στην Α΄ Λυκείου το πρόγραμμα μαθημάτων θα είναι κοινό σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ και η τάξη θα ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ώστε σύντομα να ενταχθεί σ’ ένα τετραετές Γυμνάσιο. (ii) Στην Β’ Λυκείου ο αριθμός μαθημάτων θα περιοριστεί στο μισό, ενώ στην Γ’ οι μαθητές θα διδάσκονται ουσιαστικά μόνο τα μαθήματα που θα δώσουν στις Πανελλήνιες, συν ένα δύο ακόμα μαθήματα. Η πρόσβαση των μαθητών στις δύο τελευταίες τάξεις θα φράσσεται από πληθώρα εξεταστικών φίλτρων, που θα περιλαμβάνουν την εκτεταμένη χρήση της «τράπεζας θεμάτων» και αργότερα και εισαγωγικές από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Παρόμοιο θα είναι και το καθεστώς και στην Β’ και στην Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος κυβέρνησης και ΕΕ, τα 2/3 των μαθητών να οδηγούνται σε σχολές φτηνής επαγγελματικής κατάρτισης. (iii) Όσον αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, η δήθεν «κατάργηση των Πανελληνίων» αποδείχτηκε μία ακόμη συριζαϊκή φούσκα, ενώ έχει προταθεί να μετράει σε μεγάλο ποσοστό ο προφορικός βαθμός του σχολείου!

Δεν θα το αφήσουμε να περάσει! Ο θανάσιμος κίνδυνος που απειλεί το δημόσιο σχολείο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα μαζικό και ανυποχώρητο κίνημα, που θα γίνει υπόθεση όχι μόνο της νεολαίας αλλά και των εργαζομένων. Οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε και παλεύουμε ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ και μνημόνια για το δημόσιο σχολείο που μας αξίζει, για το μέλλον που μας αξίζει!

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου