Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ- ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ

Οι μαθητές έρχονται για άλλη μία χρονιά αντιμέτωποι με τις απανωτές επιθέσεις της εγκληματικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, που διαλύουν πλήρως την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Βασικοί πυλώνες της επίθεσης αποτελούν:

Ο ταξικός αποκλεισμός των φτωχότερων μαθητών από την εκπαίδευση: Φέτος με την ΕΒΕ αποκλείστηκαν 35.000 μαθητές από τα Πανεπιστήμια. Στα 4 χρόνια εφαρμογής της, πάνω από 150.000 νέοι έχουν αποκλειστεί από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με το Νέο Λύκειο / Εθνικό Απολυτήριο, η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο θα γίνεται με τον βαθμό που θα προκύπτει είτε από όλες τις τάξεις του Λυκείου, είτε από τις δύο τελευταίες. Συνδυαστικά με την Τράπεζα Θεμάτων, επεκτείνουν τις πανελλήνιες (συνεπώς και τα φροντιστήρια) και στα τρία χρόνια του Λυκείου. Μετρέπουν το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο – κάτεργο, καταργώντας κάθε ίχνος ελεύθερου χρόνου. Με τις εξετάσεις PISA, μας «αξιολογούν» ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού για αποδείξουν τις δήθεν «χαμηλές επιδόσεις» μας, ώστε να δικαιολογήσουν ότι «δεν είναι όλοι για να σπουδάσουν». Μας πετάνε από όλο και μικρότερη ηλικία στην απλήρωτη εργασία/μαθητεία, προετοιμάζοντας μας για να ζήσουμε μια ζωή σαν σύγχρονοι δούλοι.

Αυστηροποίηση των ποινών: Επαναφέρουν την 5ήμερη αποβολή και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σαν ποινές στους μαθητές, ενώ θα σε τιμωρούν με 1 ως 5 μέρες αποβολή, αν σε πιάσουν με κινητό(!). Το σύστημα απουσιών παίρνει όλο και πιο τιμωρητικό χαρακτήρα. Ποινικοποιούν τη νεολαία και μετατρέπουν τα σχολεία σε φυλακές! Την ίδια στιγμή που τσακίζουν κάθε προοπτική να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, προβάλλουν καθημερινά την «εγκληματικότητα των ανηλίκων» και των νέων. Θέλουν να δικαιολογήσουν την αυστηροποίηση των ποινών μέσα και έξω από τα σχολεία. Να μας καταδικάσουν να ζήσουμε στο περιθώριο της κοινωνίας, ανήμπορους να αντιδράσουμε, να ονειρευτούμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Νέοι νόμοι για τα ΕΠΑ.Λ.: α) Τα ΕΠΑ.Λ. που συστεγάζονται με ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα θα μετατραπούν σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) και θα χαριστούν σε επιχειρηματίες. β) Οι μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. θα αναγκαστούν να εργάζονται χωρίς αμοιβή και ασφάλιση, ως αντικατάσταση του σχολικού εργαστηριακού προγράμματος. γ) Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ), τα οποία θα καθορίζουν την κατάργηση ειδικοτήτων και ποια σχολεία θα συγχωνεύονται. δ) Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), οι οποίες θα είναι διετούς φοίτησης για αποφοίτους Γυμνασίου με απολυτήριο «τεχνικού».

Μαζικά κλεισίματα σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων: Όσα τμήματα έχουν λιγότερους από 25 μαθητές, θα συγχωνεύονται. Την ίδια στιγμή, αντικαθιστούν το μάθημα με την τηλε- «εκπαίδευση», με την προοπτική να εφαρμοστεί το μέτρο παντού! Ο στόχος αυτών των μέτρων είναι τα μαζικά κλεισίματα σχολείων και η μόνιμη μείωση εκπαιδευτικών.

Ο Μητσοτάκης διαλύει με μανία την Παιδεία και την Υγεία, πετσοκόβει την χρηματοδότηση για να την χαρίζει απλόχερα σε πολεμικούς εξοπλισμούς, αστυνομία και ιδιώτες – αρπακτικά. Αδιαφορεί πλήρως για τις τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στην κοινωνία, όπως την δολοφονία στα Τέμπη, της φωτιές, τις πλημμύρες, την διάλυση του ΕΣΥ και των κέντρων ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στη δίνη του πολέμου, βοηθώντας με κάθε τρόπο τα αντιδραστικά και αιματοβαμμένα σχέδια των Δυτικών, όπως τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ανίκητη ούτε παντοδύναμη όπως αυτο-παρουσιάζεται. Αδυνατεί να πείσει την νεολαία πως της αξίζει να ζει εξαθλιωμένη, χωρίς όνειρα και προοπτική για το μέλλον της. Τόσο το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και οι αγώνες των εκπαιδευτικών, κόντρα στις αξιολογήσεις, αναδεικνύουν ότι η μοναδική εναλλακτική βρίσκεται στους δρόμους. Πρέπει και μπορούμε να ορθώσουμε την αντεπίθεσή μας, οικοδομώντας έναν μαχητικό αγώνα διαρκείας και εστίες αγώνα σε σχολεία, σχολές και χώρους δουλειάς. Να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για όλα τα εγκλήματά της και να επιβάλουμε επιτέλους τις δικές μας ανάγκες, ανατρέποντας την ίδια και τα σχέδιά της!

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Νεολαία και εργαζόμενοι δεχόμαστε ένα διαρκές πραξικόπημα στα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας δρώντας σαν μια αδίστακτη χούντα προχώρησε αστραπιαία σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και κλεισίματα σχολείων με την νέα σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τμήματος, είναι το κατώτατο όριο των 25 μαθητών! Όσα τμήματα δεν τηρούν το όριο αυτό, θα πρέπει να συγχωνευτούν, ενώ οι μαθητές που θα «περισσεύουν», θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξουν σχολείο. Η εφαρμογή του κανονισμού αυτού θα σημάνει, με μαθηματική ακρίβεια, την κατάργηση χιλιάδων τμημάτων και το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων.

Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο: Τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν θα μορφώνονται γιατί η παιδεία είναι περιττό έξοδο. Λένε πως θα πρέπει να κάνουμε «θυσίες» και να «προσαρμοστούμε», με το να στοιβαζόμαστε σαν σαρδέλες μέσα στην τάξη και να αλλάζουμε σχολείο αν θέλουμε να κάνουμε μάθημα. Έτσι και αλλιώς, «δεν είναι όλοι για να σπουδάσουν». Με αυτή τη λογική, χωρίζουν τα σχολεία σε «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας. Δηλαδή, αν το σχολείο σου βρίσκεται σε «καλή» γειτονιά, θα έχει τις υλικοτεχνικές υποδομές και αρκετά μεγάλες αίθουσες για να εφαρμόσει τον νέο κανονισμό, ενώ αν βρίσκεται σε φτωχή γειτονιά, δεν θα διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές και θα κλείσει, πετώντας χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς στον δρόμο. Έτσι, ενισχύεται ο ταξικός αποκλεισμός των πιο φτωχών στρωμάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ωθώντας τους, ήδη από τα μαθητικά χρόνια, στην ανειδίκευτη και απλήρωτη εργασία (μαθητείες, μετατροπή των ΕΠΑ.Λ. σε σκλαβοπάζαρα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες κ.λπ.). Αυτήν την εικόνα συμπληρώνουν και άλλα μέτρα όπως η Τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ και το “Εθνικό Απολυτήριο”, ενώ προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων με τον ν. Πιερρακάκη.

Όλα αυτά για να κόψουν την χρηματοδότηση για τις κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κ.α.), και να ξεπουλήσουν οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν για εύκολο-γρήγορο χρήμα, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες και εγκλήματα φέρνουν αυτές οι πολιτικές (φωτιές, πλημμύρες, Τέμπη, ρημαγμένα νοσοκομεία κ.λπ.). Τα χρήματα που αρπάζουν από τον κοινωνικό πλούτο, δίνονται στον πόλεμο, στην αστυνομία και στα φιλαράκια τους, τους γαλάζιους επιχειρηματίες – αρπακτικά. Θέλουν να απαλλαγούν από το δυσβάσταχτο «βάρος» της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, κάνοντάς την προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς, αντί για δικαίωμα όλης της κοινωνίας.

Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε ένα στοπ στα σχέδιά τους, πριν αρπάξουν μέχρι και το τελευταίο δικαίωμα που θα μας απομείνει. Υπάρχει εναλλακτική από το σάπιο μέλλον που μας προετοιμάζουν. Αυτό δείχνει το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και οι εκπαιδευτικοί απέναντι στις αξιολογήσεις. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί με κοινούς μαχητικούς αγώνες να περάσουμε στην αντεπίθεση ενάντια στην κυβέρνηση που μας καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Όλοι μαζί, να συγκρουστούμε μετωπικά με τους δολοφόνους που μας κυβερνούν. Έτσι, θα μπορέσουμε να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, πάνω από τα βάρβαρα συμφέροντά τους.

  • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ.