Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ!
ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!
          Τον τελευταίο μήνα, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός εργασίας Κατρούγκαλος στους θεσμούς (στα πλαίσια του 3ου μνημονίου), για το ζήτημα του ασφαλιστικού, έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος στην ελληνική κοινωνία. Τα πιο σημαντικά ζητήματα, που περιέχει αυτή η πρόταση είναι: (α) Κατάργηση ή μείωση των συντάξεων, καθώς και κατάργηση του κατώτατου ορίου της σύνταξης, (β) Σημαντικές αρνητικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Βέβαια το εν λόγω νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές και βρίσκεται υπό «διαπραγμάτευση», όποτε μπορούμε να φανταστούμε ότι το τελικό νομοσχέδιο που θα κατέβει προς ψήφιση τον Φλεβάρη θα είναι κατά πολύ χειρότερο.    
            Είναι αλήθεια πως για τους περισσότερους μαθητές, το κομμάτι της ασφάλισης είναι λανθασμένα ταυτισμένο μόνο με την σύνταξη. Αυτή η άποψη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που μας θίγει άμεσα. Η κοινωνική ασφάλιση, πέρα από το συνταξιοδοτικό, περιλαμβάνει το δικαίωμα μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (την δυνατότητα μας δηλαδή να νοσηλευόμαστε δωρεάν σε ένα νοσοκομείο - από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι ένα ατύχημα κλπ) μέχρι και τα επιδόματα (έστω και μειωμένα) που παίρνουν οι οικογένειες μας (επιδόματα αναπηριών, ανεργίας κ.α.). Η κατάργηση ή η δραματική μείωση αυτών των παροχών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία. Σύντομα, πολλοί από εμάς, θα πρέπει να πληρώνουμε στο νοσοκομείο για να κάνουμε απλώς εξετάσεις αίματος και το εισόδημα της οικογένειας μας θα μειωθεί κι άλλο. Κι αν μέχρι τώρα, οι παππούδες βοηθούσαν οικονομικά την υπόλοιπη οικογένεια, δίνοντας ένα κομμάτι της σύνταξης τους (για φροντιστήρια, βιβλία, ή ακόμη και για να γεμίσει το ψυγείο), με το νέο αυτό νόμο και τις περικοπές που προβλέπει (ακόμη και στους ήδη συνταξιούχους!), αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το «χαρτζιλίκι» θα κοπεί αντικειμενικά.
            Η κοινωνική ασφάλιση είναι μια κατάκτηση που κέρδισε με αγώνες το ελληνικό εργατικό κίνημα και είναι άρρηκτα δεμένη με τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας, αλλά και με το γεγονός ότι ο καθένας πρέπει να προσφέρει όσα μπορεί στην κοινωνία, και να απολαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες που έχει. Πιο απλά ένας καρκινοπαθής πρέπει να έχει δωρεάν θεραπεία, παρόλο που δεν θα μπορεί να δουλέψει για αρκετά χρόνια. Με το νέο νομοσχέδιο, οι παροχές που θα παίρνουμε θα είναι ανάλογες με τις εισφορές που θα πληρώνουμε, δηλαδή κάποιος άνεργος (που προφανώς δεν καταβάλει εισφορές) δεν θα χει δικαιώματα στην περίθαλψη, ακριβώς επειδή πλέον η ασφάλιση γίνεται ανταποδοτική, δηλαδή πλήρως ατομική υπόθεση. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τι σημαίνει η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης για την νεολαία, αλλά και για το μέλλον της κοινωνίας.
Αυτά είναι τα σχέδια που έχουν για την ελληνική κοινωνία και την σημερινή νεολαία, που για αυτούς δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά μια γενιά «για τα σκουπίδια». Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι η ανεργία ή η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και η ημιαπασχόληση (στην καλύτερη περίπτωση!). Ένα καθεστώς, όπου ο εργοδότης θα μας έχει απλήρωτους για μήνες και δεν θα σηκώνουμε κεφάλι. Που δεν θα υπάρχουν σχολεία και πανεπιστήμια, αφού έχουν βάλει σκοπό να τα διαλύσουν. Και που φυσικά δεν ξέρουμε αν φτάνοντας στην ηλικία της συνταξιοδότησης, θα δίνονται ακόμη συντάξεις για να πάρουμε και εμείς!
            Απέναντι στα όνειρα που κάνουν για εμάς, εμείς θα γίνουμε ο εφιάλτης τους! Με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να ξεσηκωθούμε συνολικά απέναντι στα μνημόνια και όσους μας τα επιβάλλουν, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταστρέψει την ελληνική κοινωνία. Ενάντια στην Ε.Ε., την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους υπόλοιπους μνημονιακούς, που παίρνουν χρήματα από τις τσέπες μας για να αποπληρώσουν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν, πρέπει να οργανώσουμε τους αγώνες μας, για να μην περάσει αυτό το ασφαλιστικό, αλλά και κανένα άλλο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν. Να ξηλώσουμε τα μνημόνια, δημιουργώντας παντού εστίες αντίστασης, με επιτροπές αγώνα, καταλήψεις και διαδηλώσεις, οργάνωση και στήριξη των απεργιών, μέσα από την αυτοοργάνωση και την συμμετοχή όλων μας.

·         Κάτω το νέο αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα- Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων που έχουν περάσει μέχρι σήμερα
·         Κάτω το 3ο Μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα
·         Διαγραφή του χρέους. Έξω από Ε.Ε – Ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου